Birkman methode
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten.
Wat is de Birkman-methode?
De Birkman-methode is een wereldberoemd zelfbeoordelingsinstrument, ontwikkeld door organisatiepsycholoog dr. Roger W. Birkman. Het meet onder meer je werkstijl, stressgedrag, behoeften en motivatie ten aanzien van je werkomgeving. Daarnaast ontdek je niet alleen wie je bent, maar vooral ook waaróm.
De Birkman-methode is een zelfbeoordelingsinstrument, maar met die benaming doe je de Birkman-methode eigenlijk geen eer, geeft Marcel van der Loo van Birkman Nederland aan. “Er bestaan al best veel professionele zelfbeoordelingsinstrumenten, zoals de DISC-test en de Big Five. Toen ik voor het eerst hoorde van Birkman, voelde het als dertien in een dozijn. Niets bleek minder waar! De meeste van dit soort instrumenten gaan vooral over zelfperceptie, dus hoe je naar jezelf en je eigenschappen kijkt. Birkman gaat daarnaast ook dieper in op sociale perceptie: wat is het gedrag van je medewerkers en welke behoeftes liggen daaraan ten grondslag? Die extra dimensie en de inzichten die je daarmee vergaart, geven een veel duidelijker beeld van jouw ontwikkelpunten als leider.”
Hoe de Birkman-methode werkt
De Birkman-methode is een krachtig hulpmiddel voor de ontwikkeling van leiders én teams. Aan de hand van meer dan 265 vragen schep je een helder beeld van jouw persoonlijkheidsprofiel. Dit profiel vind je naderhand terug in een aantal heel specifieke rapporten. Bovendien geeft de Birkman-methode inzicht in vier belangrijke perspectieven van je persoonlijkheid:
- Motivatie: Dit element geeft inzicht in je drijfveren en de factoren die jou aanzetten tot actie. Begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en wat jou energie geeft, is essentieel voor persoonlijke groei en effectiviteit.
- Zelfperceptie: Hierbij gaat het om hoe je naar jezelf kijkt, wat je sterke punten zijn en welke uitdagingen je ervaart. Zelfbewustzijn helpt je om je eigen gedrag beter te begrijpen en te optimaliseren.
- Sociale perceptie: Dit aspect richt zich op hoe je anderen waarneemt en hoe je het gedrag van collega’s, vrienden of familieleden interpreteert. Het begrijpen van sociale dynamiek is cruciaal voor effectieve communicatie en samenwerking.
- Mindset: Dit verwijst naar je overtuigingen en denkpatronen. Een positieve mindset kan je veerkracht vergroten en je helpen om met uitdagingen om te gaan.